18.1.15

MONEY (1.1) CHF rules again - update: as for Hungary

magyar vonatkozások

1. Kiket érint ez rosszul?

1.1.akiknek devizában vagy devizaalapon felvett autóhitelük, személyi hitelük,
folyószámlahitelük vagy áruhitelük van. Ők ugyanis kimaradtak a forintosítási törvényből, így az év elejétől hatályos rögzített árfolyamú törlesztésből is.
1.1.1.  a hitel folyósításának árfolyamához képest pedig már nagyjából 100 százalékkal (!!!) magasabb árfolyamon kell törleszteniük.
1.1.2. sok ilyen ember van - a Magyar Nemzeti Bank júniusi adatai alapján nem jelzálog-fedezetű devizahitelből 377 ezer volt Magyarországon, teljes összegük pedig 540 milliárd forint volt.
1.2. azokat a cégeket, amelyek nagy export-, vagy importkitettséggel bírnak, vagy jelentős devizahitel-állománnyal rendelkeznek. 
1.3. a bankokat - nem véletlen, hogy az OTP és az FHB részvényeinek értéke a Budapesti Értéktőzsdén ~3 százalékos mínuszba ment délelőtt.

2. Mi történt?

2.1. a svájci jegybank feladjta az 1,20-as árfolyamküszöböt, azaz hagyja felértékelődni a frankot, de közben -0,75 százalékra vágta az irányadó kamatot. 
2.2. Az árfolyam csak 12 óra után erősödött és stabilizálódott kissé.
2.3. A svájci jegybank lépése után negyedórával az addigi 1,2 euró/frank árfolyam 1 lett.



3. Mi indokolja a svájci jegybank döntését?

3.1.az euró jelentősen gyengült a dollárhoz képest, ez pedig azt okozta, hogy a frank gyengült a
dollárral szemben.
3.2. az Európai Bíróság szerdai állásfoglalása szerint a bíróság nem fog akadályt gördíteni az Európai Központi Bank várható mennyiségi lazítási programjának útjába.
3.3. az utóbbi időszakban, ahogy a piac egyre inkább kezdte beárazni az idén várható masszív EKB-s mennyiségi lazítási programot, a kurzus leragadt az 1,2-es szint közelébe, és a svájci jegybank folyamatos frankvásárlásokra kényszerült. 
3.3.1. decemberben a svájci jegybank negatív kamatlábat vezetett be, így akarták enyhíteni a frankra nehezedő nyomást.

4. Érintheti-e ez rosszul Svájcot is?

4.1. Igen, a frank felértékelődésének negatív hatásai a svájci gazdaságra az exporton keresztül a gazdasági növekedés lassulása, valamint a dezinflációs-deflációs folyamatok felerősödése lehetnek.

5. Az elmúlt 2 hét grafikonon.



source: http://hvg.hu/gazdasag/20150115_1_euro__326_forint/nyomtatas
http://hvg.hu/gazdasag/20150115_Ki_az_aki_nagyon_porul_jar_a_frank_elszal & mnb.hu

No comments:

Post a Comment